Traseu ecoturistic Ciucarul Mare

Accesul catre Ciucarul Mare se face direct din DN 57, din centrul localitatii Dubova, la cca. 100 m de sediul Primăriei Dubova pe sensul de mers spre localitatea Sviniţa. Lungimea traseului este de cca 5  km ce se pot parcurge in 2 ore. Traseul este bine marcat cu triunghi galben si este accesibil in tot timpul anului. Inca de la inceput traseul urmeaza o panta usoara prin padure. Dupa 1 km se ajunge la un loc de popas amenajat de catre Parcul Natural Portile de Fier.

De aici poteca urmeaza prin padure, pana cand ajungem pe platou de unde poteca se bifurca. Este recomandabil sa se parcurga intreaga creasta pana la limita estica de unde se poate admira de sus casele ce compun comuna Dubova, precum si Golful Dubova.  La fel ca si la Ciucarul Mic din loc in loc se deschid puncte de belvedere formate din stanci calcaroase, lapiezuri, oferind imagini spectaculoase asupra Cazanelor Mari si a masivului stancos Stirbatul Mare.

Elementul de vegetatie specific intalnit este reprezentat de Laleaua de Cazane (Tulipa Hungarica). Aceasta este vizibila indeosebi de pe apa, deoarece habitatul ei este reprezentat de peretii stancosi ai Ciucarului Mare. Ca si elemente de fauna intalnite sunt caprioare, lupi, pisica salbatica iar specific intalnim broasca testoasa a lui Hermann  iar pe stancile batute de soare vipera cu corn.