Traseu ecoturistic Pestera Ponicova

Pestera Ponicova, situata pe malul stang al Dunarii in masivul Ciucarul Mare, este cea mai mare din intreg Defileul Dunarii, galeriile ei insumand 1660 m. Poate fi accesata atat de pe Dunare, cu barca, cat si de pe uscat pe un traseu ce porneste din apropierea sediului Primariei Dubova (in amonte). Pestera este accesibila si persoanelor mai putin experimentate, echipamentul putand fi unul de circumstanta, recomandarea este sa folositi un ghid. Intrarea principala, cea mai accesibila este cea din DN57, pe valea paraului Ponicova. O alta intrare este mai greu accesibila si se afla la un nivel superior fata de prima. Cea de a treia intrare poate fi accesata doar cu barca.

Pestera prezinta mai multe niveluri de galerii, care comunica intre ele. Etajul superior este fosilier. Galeria Principala (Galeria Ponicovei) uneste intrarea de la nivelul inferior al paraului Ponicova cu intrarea de la nivelul Dunarii, si are o lungime de 400 m. Aceasta galerie care atinge inaltimi de pana la 26 m. este puternic iluminata natural datorita celor doua deschideri de mari dimensiuni. Galeria Ponicovei comunica cu o mica sala laterala numita Sala Mica, in care sunt dezvoltate putine concretiuni. Din galeria Ponicovei dupa urcarea unei pante abrupte de aprox. 30 m se ajunge in Galeria Concretionata. Planseul acestei galerii cat si a ramificatiilor acesteia, este acoperit de stalagmite si uneori acoperit de nisip, argila si calcita. In dreapta deschiderii dinspre Dunare, la 25 m mai sus, exista intrarea ce duce spre Galeria Liliecilor si Sala Mare. Acestea doua formeaza un sistem fosil, format pe diaclaze.

Prin intrarea monumetala lumina patrunde adanc in interiorul galeriei inalta de 22 m care comunica cu Sala Mare lunga de 100 m, 32 m inaltime si 50 m latime. Din aceasta sala se continua spre Galeria Scarii (care continua Galeria Concretionata spre Galeria Ponicovei) si galeria cu Argila. Peretii si plafonul acestui sistem nu prezinta foarte multe concretiuni, in schimb planseul sistemului prezinta o crusta stalagmitica, stalagmite izolate, domuri, coloane, gururi cat si numeroase blocuri mari de prabusire si bolovanis (care pot depasi 5 m grosime). In Galeria Liliecilor exista stalactite pendulante foarte alungite si subtiri. Din Sala Mare se poate trece in Galeria cu Argila, care are un caracter ascendent, fiind totodata scunda si ingusta si alterneaza cu salite mici.