Traseu ecoturistic Trescovat

Punctul de atracţie al acestui traseu îl reprezintă însuşi neck-ul vulcanic Trescovăţ care este o formaţiune stâncoasă care încîntă ochiul uman şi pe care se afla speciile de arbori şi arbuşti care au căpătat de-a lungul timpului forme ciudate datorită fenomenelor meteo precum şi punctelele de belvedere de unde putem vedea cum a reuşit Dunărea să-şi creeze un curs spectaculos printre munţi. Traseul propus de catre Asociatie, porneste din DN 57 de la aproximativ 9 km de Comuna Svinita inspre Moldova Noua din dreptul Muzeului Lepenski Vir.

Traseul are o dificultate medie inca de la inceput te intampina un urcus accentuat. Traseul urmeaza partea vestica a masivului prin padure, pe parcurs intalnind locuri de belvedere si cleanturi spectaculoase. Efortul va fi rasplatit odata ajunsi in varf de unde turistului ii se arata o priveliste exceptionala asupra Dunarii atat in aval cat si in amonte. Traseul este in medie bine marcat, pe alocuri se pierde marcajul, trebuind urmata poteca si orientarea in teren.

Dificultatea traseului este peste medie necesitand incaltari adecvate efort fizic de rezistenţă care necesită o pregătire fizică bună, si atentie sporita la poteca si pe stancile batute de soare, habitat al viperelor cu corn. Elemente floristice păduri de cer, garniţa, fag, iar pajiştile cu iarbă îţi incantă privirile prin coloritul viu al orhideelor, garofiţelor şi te invită să poposeşti în aceste locuri de basm. Un element floristic deosebit se întâlneşte pe neck-ul vulcanic Trescovat şi anume pinul negru de Banat. Ca si elemente faunistice se pot intalni viperele cu corn, caprioare, lupi si mistreti