Traseul Dubova-Valea Ponicovei-Sbag

Traseul Dubova-Valea Ponicovei-Sbag se poate parcurge si pe jos sau cu mijloace de transport auto fie ele autoturisme 4X4, ATV-uri, biciclete, sau motociclete. Accesul se face din DN 57 A din dreptul Primariei Dubova pe drumul comunal ce duce catre Statia de Apa, se urmeaza apoi drumul forestier in sus pe Valea Ponicovei. Traseul este nemarcat si are o lungime de cca. 12 km. Drumul urmeaza cursul raului si dupa aproximativ 4 km se ajunge la Cascada Ponicova

Cascada are o inaltime de aproximativ 12 m. De pe drumul forestier se poate admira cascada in maretia ei. Ca sa ajungeti la bazinetul creat de caderea de apa trebuie sa parcurgeti de la locul cascadei in aval aproximativ 500 m unde este un loc propice de coborat, apoi se urmeaza pe linia raului inapoi, in amonte, 500 m si se ajunge la bazinetul creat. Pentru cei experimentati accesul se poate face si din dreptul cascadei, dar necesita atentie sporita datorita pantei abrupte. Micul efort depus este rasplatit prin privelistea si racoarea cascadei binevenite pe timp de vara.

De la Cascada Ponicova drumul forestier duce in amonte unde dupa aproximativ 4 km se ajunge la o bifurcatie, in stanga urmand drumul catre Sbag si in dreapta catre Goletul Mare. De la bifurcatie pana la locul numit Sbag, unde se intalnesc multe salase ale localnicilor,  se mai parcurg inca aproximativ 3 km. Acolo se deschide un platou mare cu o frumoasa panorama asupra Dunarii.

Traseul este accesibil tuturor fiind un bun prilej de relaxare si recreere.